KONAKLAMA MUHASEBEYLE ILGILI BILNMESI GEREKEN KONULAR

Maliyet Muhasebesi I
Maliyet muhasebesine ilişkin genel bilgiler; harcama, maliyet, gider ve zarar kavramları; maliyet akışı, genel muhasebe - maliyet muhasebesi ilişkisi, maliyet muhasebesinin muhasebe organizasyonu içindeki yeri, maliyet muhasebesi kayıt düzeni, tekdüzen maliyet sistemi; giderlerin sınıflandırılması; giderlerin fonksiyon, çeşit ve gider yeri itibariyle muhasebeleştirilmesi.
Direkt ilk madde ve malzeme giderlerinin, direkt işçilik giderlerinin kaydedilmesi; genel üretim maliyetlerinin kaydedilmesi ve gider merkezlerine dağıtılması, endirekt giderlerin dağıtımında kullanılan yöntemler; toplam maliyetlerin mamul, ortak ürün ve yan ürünlere yüklenmesi, fire ve zayiatlar; sipariş ve safha maliyet yöntemleri; standart maliyet yöntemi, maliyet bilgilerinin raporlanması.

Vergi Hukuku
Vergi hukukuna ilişkin genel bilgiler; vergilemeye ilişkin temel kavramlar; vergi ilişkisinin aşamaları; vergi hata, suç ve cezaları; vergi türleri; Vergi Usul Kanunu'nda defter tutma, değerleme; Gelir Vergisi Kanunu'nda ticari kazancın niteliği, vergilendirme esasları, ticari kazancın saptanması, beyan edilmesi, ödenmesi; Gelir Vergisi Kanunu'ndaki diğer gelir türleri; Kurumlar Vergisi Kanunu'nda kurum kazancının niteliği, vergilendirme esasları, ticari kazancın saptanması, beyan edilmesi, ödenmesi; Katma Değer Vergisi; Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun'un işletmeleri ilgilendiren hükümleri.

Muhasebe Paket Programları
Muhasebede kullanılan paket programların genel özelliklerinin tanıtılması, seçilecek bir paket program üzerinde muhasebe işlemlerinin gerçekleştirilmesi, programdaki entegre sistemlerin kullanılması, mezunların aldıkları muhasebe bilgisini kullanarak bilgisayarda kıymet hareketlerini muhasebeleştirme, yapılan kayıtlara ilişkin bilgilere dönem içinde ulaşma ve bilgisayar ortamında mali tabloları düzenleme becerisi kazandırma.

MMali Matematik
Basit faiz, basit dış ve iç iskonto; bileşik difere ve antisipe faiz; bileşik dış ve iç iskonto; sabit ve değişken taksitlerle borç ödeme ve sermaye oluşturma, amortisman, sabit ve değişken gelirle rant, sabit ve değişken taksitli borçlanma hesaplamaları.

Yönetim Muhasebesi
Maliyet - hacim - kâr analizleri; bütçeleme; bütçe ve standartlardan sapmaların analizi; maliyet bilgilerinin fiyat koyma, yenileme, üretme veya satınalma, üretime devam edip etmeme, özel siparişi kabul edip etmeme, en uygun mamul karışımını oluşturma gibi yönetsel kararlarda kullanılması.

Muhasebe Denetimi
İşletmeye ortak olmak veya kredi vermek şeklinde yatırım yapanların (veya potansiyel yatırımcıların) yatırımları hakkında alacakları kararlara ışık tutmak, o işletmenin muhasebe denetimi ile güvenilirliğini sağlamak, denetime ilişkin temel kavramlar; denetimin planlanması, iç kontrol sistemi, çalışma kağıtları hakkında bilgiler, işletmenin varlık ve kaynaklarının denetlenmesi işlemleri; denetim raporunun hazırlanması.

Şirketler Muhasebesi
Şirket kavramı, şirket türleri, şirketlerin kurulması, yönetimi, tasfiyesi, şirketlerin vergi durumu gibi ortak konuların incelenmesi, şirket türlerine göre kurulma işlemleri, sermaye değişikliği, ortaklarda değişme, sermaye piyasasında borçlanma, kâr dağıtımı, tasfiye işlemleri; şirketlerde birleşme, devir ve tür değiştirme işlemleri.

Vergi Muhasebesi
Muhasebe kavram, ilke ve standartlarına göre yapılacak uygulama ile vergi mevzuatının düzenlemeleri arasındaki farklılıkların ortaya konması, temel kavram, ilke ve standartlar yanında vergi yasalarının muhasebeyi ilgilendiren hükümleri ve uygulamaları arasında uyum sağlanması, defter tutma ve kayıt disiplini, vergi mevzuatında değerleme ölçüleri, uygulanan değerleme ölçülerinin muhasebe - vergi uygulaması açısından farklılıklarının belirlenmesi, ticari kazancın ve kurum kazancının muhasebe - vergi uygulaması açısından farklılıklarının belirlenmesi; vergi tahakkuku, vergi stopajı; verginin ödenmesi, vergi ertelemesi işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, katma değer vergisi işlemlerinin kaydedilmesi.

Portföy Yönetimi
Firmanın atıl kalabilecek fonlarını değerlendirme seçenekleri arasında menkul kıymetlerin yeri, yatırım seçeneklerinin değerlendirilmesi esasları; hazine bonoları, kamu ve özel kesim tahvilleri, finansman bonoları, repo gibi kâğıtlar; bu yatırım araçları ile risk / gelir ilişkisi çerçevesinde portföy oluşturulması, gelişmelere göre bu oluşumun değiştirilmesi işlemleri.

İstatistik
Değişkenler ve grafikler; çokluk dağılımları, merkezi eğilim ölçüleri; dağılma ölçüleri; çarpıklık ve basıklık; olasılık teorisi; kesikli ve sürekli olasılık dağılımları.

Otel İşletmeciliği
Otel türleri; otel işletmelerinde yönetim; önbüro; rezervasyon; müşteri ilişkileri; yiyecek-içecek planlaması; kat hizmetleri; teknik ve yardımcı hizmetler; otel personelinin işlevleri; otelin fiziksel yapısı.

Yiyecek-İçecek Üretim ve Servisi 
Mutfak ve servis organizasyonu; mutfak ve serviste kullanılan araç ve gereçler; gıda maddeleri; hijyen; yiyecek ve içeceklerin satın alınması, teslimi, depolanması, hazırlanması; üretim ve servis yöntem ve uygulamaları; Türk ve dünya mutfakları; menü planlama ve fiyatlandırma; maliyet kontrolü.

Önbüro Hizmetleri
Önbüro yönetimi; fonksiyonları; kullanılan teknoloji; süreç ve teknikler; kayıt sistemleri.

Otel İşletmelerinde Destek Hizmetler
Otel işletmelerinde teknik hizmetler; onarım, bakım, tasarruf önlemleri; görev ve sorumluluklar; çamaşırhane; satış hizmetleri; güvenlik; mekân düzenleme ve peyzaj.

Kat Hizmetleri Yönetimi
Kat hizmetleri temel kavramları ve işlevleri; odaların hazırlanması; odaların temizliği ve kontrolü; kat hizmetleri personelinin görev ve sorumlulukları; malzeme ve ekipman; konuk isteklerinin karşılanması uygulamaları.

Örgütsel Davranış
Bireyin özellikleri; davranışları ve örgütlerde oynadığı roller; grup oluşumları ve davranışları; bireylere ilişkin öğrenme ve özendirme kuramları; liderlik yaklaşımları; bireysel ve grupsal karar alma yöntemleri; gücün kazanılması ve kullanılması; bireylerarası iletişim ve çatışma.

Muhasebe 
Muhasebenin temel kavram ve konuları; muhasebe ilkeleri; muhasebe döngüsü; hesap tür ve kayıtları; bilanço ve gelir tablosunun hazırlanması.
Konaklama işletmelerinde uygulanan muhasebe sistemleri; bölüm kayıtları; bütçeleme teknikleri ve ilkelerinin konaklama işletmelerinde uygulanışı; konaklama işletmelerinde tekdüzen muhasebe sistemi.

Otel İşletmelerinde Maliyet Kontrolü
Yiyecek ve içecek standartları; standart maliyet araçları; menü planlama; tahminleme; satın alma; tesellüm; depolama; dağıtım; üretim; servis; ödeme; bulaşıkhane ve maliyet kontrolünü kapsayan yiyecek ve içecek hizmetleri kontrol sürecinin analizi.

Otel İşletmelerinde Bilgisayar İşletim Sistemleri
Günümüz otel işletmelerinde kullanılan bilgisayar enformasyon sistemlerinin önemi; kullanım alanları; uygulamalı örnekler; 

Yiyecek Üretimi 
Çeşitli mönü uygulamalarının ve ulusal-uluslararası mutfakların seçkin örneklerinin doğru, orijinal ve geleneksel reçetelere uygun olarak uygulama mutfağında gösterilmesi ve yapılması 

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri
Ticari ve kurumsal tüm yiyecek ve içecek işletmelerinde kullanılan her türlü araç-gereç ve ekipmanın tanıtılması, genel tanım ve kavramların verilmesi; genel pişirme ve hazırlama teknikleri; temel servis uygulamaları; iş ve besin güvenliği kurallarının öğretilmesi.

Yiyecek ve İçecek Servisi 
Servis elemanlarının dış görünüşleri, genel davranışları ve misafirlerle ilişkileri konularında eğitilmesi; mönü bilgisi verilerek satış artırıcı çabaların kazandırılması; uygulama restoranında, çeşitli servis araç-gereç ve tekniklerinin kullanılarak misafirlere servis yapılması.

Genel İşletme
İşletmecilik kavramlarının ve pazarlama, üretim ve finansman gibi temel işletme fonksiyonlarının irdelenmesi; işletme faaliyetleri ile ilgili hukuki çevrenin analiz edilmesi.

Davranış Bilimleri
Örgütlerin yapısal özellikleri; örgüt ve çevre; örgütsel davranış; iletişim ve sorun çözme; karar verme ve güdüleme teorileri ve stres yönetimi konularının öğretilmesi. 

Bilgisayara Giriş
Temel bilgisayar bilgilerinden yazılım ve donanımın genel yapısının incelenmesi; MS-DOS ve WINDOWS işletim sistemleri; yazım editöründe bir metin dosyası oluşturarak dosya düzenlenmesi ve biçim özelliklerinin verilmesi.

Bilgisayar Uygulamaları
Bilinçli bir kullanıcı yetiştirilmesi amacıyla kelime işlem yazılımları içinde standart haline gelen WINWORD'ün kullanımının sağlanması; döküman yazılması, düzenlenmesi, tablo oluşturulması, dökümanlara nesne eklemek ve diğer ofis programları ile etkileşimli çalışmanın sağlanması.

Yiyecek Üretimi 
Temel sosların hazırlanması; pişirme yöntemlerinin gösterilmesi; ziyafet mönülerinin üretimi; büfe türlerinin uygulama ortamında gösterilmesi.

Yönetim ve Organizasyon
Yiyecek ve içecek hizmetlerinin ve ünitelerinin planlanması; organizasyonu; personel eğitim ve yönetimi; mönü planlaması, fiyatlandırması ve promosyonu konularının öğretilmesi; genel çerçeve ve sorumlulukların belirlenmesi.

Yiyecek ve İçecek Servisi 
Yiyecek ve içecek servis uygulamalarının bar, restoran, café-bistro, oda servisi, protokol servisi, ziyafet gibi farklı yapılardaki özelliklerinin uygulama ortamında gösterilmesi.

Bar Hizmetleri Yönetimi ve Şarapçılık
Bar türleri, barın bölümleri, bar araç ve ekipmanları, bar servis personelinin görünümü ve davranışları; içkilerin sınıflandırılması; kokteyl hazırlama metotları ve uygulama barında servisi; maliyet hesaplamaları ve pazarlama stratejilerinin verilmesi.

Maliyet Kontrolü
Yiyecek ve içecek standartlarının belirlenmesi; standart maliyet araçları, mönü planlama, tahminleme, satın alma, tesellüm, depolama, depodan dağıtım, üretim, servis, ödeme, bulaşıkhane ve maliyet kontrolünü kapsayan yiyecek ve içecek hizmetleri kontrol sürecinin analizi konularının bilgisayar destekli öğretilmesi

İş Yazışmaları
Kelime-işlem programları kullanılarak şekilli yazıların doğru, temiz ve hızlı yazılması; manüskri kavramı ve uygulamaları; iş yazıları ve yabancı dillerde iş mektuplarını yazma; dilekçe ve resmi yazılar; telgraf ve faks çekilmesi; zarf üstü yazma tekniklerinde bilgisayar kullanımının doğru olarak uygulanması.

Bilgisayar Uygulamaları 
Elektronik tablolama ve hesaplama programlarından, yaygın olarak kullanılan bir yazılım olan EXCEL'e giriş, çalışma tablosu hazırlama, tablodaki bilgilerin formatlanması, çeşitli problemlerde kullanılan fonksiyon ve formüller, tabloya ait grafiklerin çizilmesi ve özet tabloların oluşturulması.

Büro ve Arşiv Yönetimi
Örgüt, yönetim, yönetici, büro yönetimi, planlama kavramlarının açıklanması; işi basitleştirme, iş dağıtımı, iş akımı ve hareket ekonomisi teknikleri ile verimlilik ilişkisinin kurulması; büroların çalışma ve yerleşme düzeni ve geliştirilmesi; evrak ve dosyalama sistemleri, dosya yönetim sistemleri; dosyalama araç ve gereçleri ve arşivleme bilgilerinin uygulamalı olarak kavratılması.

Hukuk
Hukukun ne olduğu, nasıl bir sistem içinde gelişip günümüze ulaştığı, hukukun temel kavramlarının ne anlama geldiği, hukuk biliminin maddi ve düşünsel kaynakları hakkında genel bilgiler; yürürlükteki hukuk kuralları ve bu kuralların hukuk sistemimiz içinde incelenmesi.

 Muhasebe 
Temel muhasebe bilgileri; muhasebe belgeleri; bilanço, mali işlemlerin bilançoya etkisi; hesapların işleyiş kuralları; çift taraflı kayıt yönteminin işleyişi; yevmiye defteri, defterikebire kayıt ve aylık mizanların tutulması.
Dönem sonu envanter ve değerleme işlemleri; kesin mizan; dönem sonu bilançosu ve gelir tablosunun hazırlanması; kapanış kayıtları; hesapların detaylı bir şekilde incelenmesi.

Diksiyon ve Etkili Konuşma
Konuşma ve konuşma eyleminin ögelerinin; konuşmayı açan malzemelerin ve konuşma türlerinin kazandırılması; doğru solunum ve sesleme, diyafram çalışmaları, boğumlama, vurgu, ton, entanasyon, hız ve vücut dili gibi konuşmayı oluşturan etmenlerin kavratılması ve uygulanması.

Genel İşletme
Temel kavramlar; işletmelerde kuruluş; yönetim işlevleri; üretim yönetimi; pazarlama; finans yönetimi; personel yönetimi ve halkla ilişkiler bilgilerinin verilmesi.

Modern Büro Araçları
Günümüz ofislerinde yaygın olarak kullanılan faks, hafızalı daktilo, tepegöz, hesap makinası, şef sekreter sistemlerinin tanıtımı ve büro makinaları kullanımları.

Raporlama
Araştırmanın anlamı ve önemi, planlanması, veri çeşitleri ve veri toplama yöntemleri; anket teknikleri, örnekleme bilgisi; hızlı ve doğru rapor yazma tekniklerinin geliştirilmesi 

Bilgisayar Uygulamaları 
İş yaşamı ve günlük yaşamda gerek duyulan programların teorik ve uygulamalı düzeyde tanıtılması. Sunum programı hazırlanması; sunum üzerinde değişiklik ve düzenleme yapılması; sunumun etkili olabilmesi için grafik, tablolama ve matematiksel işlemleri kullanma ve bilgisayarda yaratıcı, iyileştirici sunuş teknikleri edinme; bilgisayar ağları ve Internet ile iletişim konularında bilgi edinme ve Internet'ten yararlanılması.

Yönetim ve Organizasyon 
Sistem yaklaşımı, birey-örgüt-grup özellikleri, algı, yönetim fonksiyonları, süreç yönetimi, motivasyon, liderlik konularının kavratılması ve uygulatılması.

Pazarlama
Pazarlama ilkeleri; hizmet pazarlaması; dağıtım kanalları; mamul farklılaştırması; fiyatlandırma; satış arttırıcı teknikler; halkla ilişkiler ve tanıtma; pazarlama stratejileri; pazarlama başarısının ölçülmesi.

İstatistik
Aritmetik işlemler; yüzde hesaplamaları; istatistiğin tanımı ve temel kavramları; istatistik bilgilerinin toplanması ve sunumu; (frekans dağılımı) çokluk bölünümü; grafik çizimi; değişkenlerin ölçülmesi ve yorumlanması.

Yönetim Hukuku
İdarenin temel yapısı ve idare hukukunun temel kavramları, çalışma ve sosyal güvenlikle ilgili genel hukuk kurallarının açıklanması ve bu konulardaki hukuki uyuşmazlıklara çözüm yollarının saptanması.

Bilgisayarlı Muhasebe
Logo LKS Bilgisayarlı Muhasebe Programı'nın mantıksal yapısı, şirket tanımları, dönem ve dönem dosyalarının oluşturulması, cari hesap kartları, fatura ve stok tanımları. Kasa, bankalar ve çek senet işlemleri, sipariş işlemleri, dönem sonu işlemleri, muhasebeleştirme ve raporlama işlemlerinin gösterilmesi

Konaklama İşletmelerinde Yönetim Muhasebesi

Turizm işletmelerinde yönetsel kararların alınmasında muhasebe veri ve raporlarının kullanımını öğretmeyi amaçlar. Turizm işletmelerinde maliyet, gider ve zarar kavramları, maliyet-hacim-kâr analizi, maliyet hesaplama yöntemleri, birim maliyet hesapları, bütçeleme gibi konular kapsam içeriğindedir.

Konaklama İşletmeleri Yönetimi

Konaklama tesislerinin sınıflandırılması ve konaklama tesislerindeki bölümler arasındaki ilişkileri içererek, odalar bölümü, yiyecek-içecek bölümü, teknik hizmetler bölümü, satış ve pazarlama, muhasebe, insan kaynakları ve housekekeping bölümlerini inceleyerek teori ile uygulama arasındaki karşılaştırmaları kapsar. 

Yiyecek-İçecek Yönetimi

Turizm işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan sistemlerin yönetimini içeren bir derstir. Yiyecek-içecek işletmelerinin organizasyon yapısı, üretim ve servis yöntemleri, sistemdeki yeni teknolojiler, menülerin planlanması ve fiyatlandırılması, yiyecek-içecek maliyet kontrol ve analizlerini inceleyerek sektördeki uygulamalara yer verir. 

Menü Yönetim ve Denetimi

Menü gelişimi, profesyonel menü planlama ilkeleri, menü planlamada beslenmenin önemi, içecekler, finansal planlama ve analiz, menü dengesi gibi konuları içermektedir. 

İşletme Hukuku
İşletmelerin hukuki çevresini, temel hukuk terim ve kavramlarını tanımlamak dersin kapsamını oluşturur. İşletmelerin kuruluşu, hukuki açıdan farklı işletme türleri, kıymetli evrak gibi, işletmeciler açısından önem taşıyan konular işlenir.

Muhasebe İlkeleri 
Finansal muhasebenin temel kavram ve kurallarını anlatmaya yönelik bir derstir. Genel muhasebe ilkeleri, temel muhasebe kavramları, muhasebe döngüsü, hesaplar ve türleri, hesapların kaydı ve izlenmesi, bilanço ve gelir tablosunun hazırlanması ele alınır.
Hesapların ayrıntılı incelenmesi, stok maliyetleme yöntemleri, yeniden değerleme, amortisman muhasebesi, amortisman yöntemleri, menkul değerlere yönelik muhasebe işlemleri, bilanço ve gelir tablosu dışında kalan tabloların hazırlanması, enflasyon muhasebe si gibi konular incelenir (Önkoşul: İŞLE 221).

Bilgisayar Kullanımı
Dersin amacı öğrencilere, sıkça kullanacakları bilgisayar programlarını, teorik ve uygulamalı düzeyde tanıtmak ve öğretmektir. Bu kapsamda, elektronik tablolama, veri tabanı ve sunum programları incelenir. İş yaşamında gerek duyulan yeni programlar da der s kapsamı içinde yer alır.

 İşletme Yönetimine Giriş
İşletmenin temel işlevlerini ele alan bir başlangıç dersidir. Yönetim-örgütleme, pazarlama, üretim, muhasebe ve finansman gibi işletmenin temel işlevleriyle ilgili giriş bilgileri verilir. Bu çerçeve içinde, işletmenin toplumsal ve ekonomik çevreyle ve di ğer işletmelerle ilişkileri incelenir.

 İşletme Finansı
İşletmelerin finansal yönetiminde kullanılan temel kavram ve teknikler dersin kapsamını oluşturur. Bu kapsamda finansal tablolar, finansal analiz araçları, finansal planlama ve denetim, faiz hesapları, paranın zaman değeri, yatırım kararları, finanslama v e kar dağıtım kararları, çalışma sermayesi yönetimi, uzun süreli finanslama ve sermaye piyasaları incelenir. İŞLE 312 Para ve Finansal Kurumlar Para ve kredi kavramlarının açıklanması, niteliklerinin ve işlevlerinin incelenmesi; ticari bankalar ile merkez bankasının yapılarının ve işleyişlerinin incelenmesi dersin esas içeriğini oluşturur. Para politikasının oluşturulması, yürütülmesi ve etkilili ği, para ve para piyasası temel konular olarak işlenir.

Yönetim Muhasebesi
Ders genel olarak, yönetsel kararların alınmasında muhasebe veri ve raporlarının kullanımını öğretmeyi amaçlar. Maliyet, gider ve zarar kavramları, maliyet-hacim-kar analizi, maliyet hesaplama yöntemleri, birim maliyet hesapları, bütçeleme gibi konular in celenir

Pazarlamaya Giriş
Pazarlama, işletmenin temel işlevlerinden birisi olarak ele alınır. Bu kapsamda, pazarlama kavramı, pazarlama sistemi, fiyatlandırma, ürün, dağıtım kanalları, tutundurma faaliyetleri, pazarlama araştırması, pazar bölümlemesi ve pazar analizi konuları ince lenir.

Pazarlama Stratejileri
Pazarlama stratejisinin oluşturulması ve uygulanması dersin ana konusunu oluşturur. Pazarda oluşan olanakların ve sınırlılıkların değerlendirilmesi, pazarlama amaçlarının oluşturulması, pazarlama stratejisi ile planlarının hazırlanması ve uygulanmasını iç erir .

Yönetsel Öngörü Yöntemleri
Yönetsel kararların alınmasında kullanılacak olan öngörü yöntemleri incelenir. Bu kapsamda öngörünün doğası ve işleyişi ile başlıca öngörü teknikleri ele alınır. Öngörü teknikleri açısından önem taşıyan hareketli ortalamalar, üstel düzleştirme, zaman seri si analizleri, simulasyon, regresyon ve çoklu regresyon ders içeriğinde yer almaktadır.

Üretim Yönetimi
İmalat işletmelerinde, üretim yönetimine ilişkin olarak alınan kararlarda kullanılan sayısal analizler, üretim sistemlerinin tasarlanması, üretim biriminin kuruluş yeri ve yerleşimi, üretime ait faaliyetlerin programlanması, stok sistemleri, kalite kontro l teknikleri dersin başlıca konularını oluşturur.

Örgüt Kuramı
Örgüt ve örgütleme kuramındaki gelişmeleri ele alan ders, öncelikle, işletme örgütlerinin çevreyle olan ilişkilerini tanımlar. Örgütsel etkililik, yapı, örgütsel yapının öğeleri, örgütsel strateji, teknoloji-yapı ve büyüklük-yapı ilişkileri, örgütsel tasa rım, güç ve çatışma ele alınır. Çevresel ve örgütsel kültürün örgütlerin işleyişine etkisi, çokuluslu ve küresel şirketlerin tasarımları irdelenir.

 Örgütlerde Davranış
Öncelikle bireyin özelliklerini, davranışlarını ve örgütlerde oynadığı rolleri ele alan ders, grup oluşumlarını ve davranışlarını irdeler. Buradan yola çıkarak, bireylere ilişkin öğrenme ve özendirme kuramlarını, liderlik yaklaşımlarını, bireysel ve grups al karar alma yöntemlerini, gücün kazanılması ve kullanılmasını, bireylerarası iletişimi ve çatışmayı tartışır.

İşletme Ekonomisi
Ders genel olarak mikro ekonomiye ilişkin çeşitli kavramların, işletme problemlerine uygulanması ile ilgilidir. İncelenecek olan konu başlıkları talep, üretim, maliyet ve fiyatlamadır. Dersin temel amacı, işletme yöneticisi adaylarına ekonomik kararlar al abilmelerine olanak sağlayacak yöntemlerin kazandırılmasıdır 

Yatırım Analizi
Dersin içeriğini menkul değerlere ilişkin yatırım politikalarının belirlenmesi oluşturur. Menkul değer portföylerinin oluşturulması ve yönetimi, farklı menkul değerlerin (tahvil, hisse senedi ve türleri) incelenmesi, bu menkul değerlere yapılacak olan yat ırımların analizi ele alınan başlıca konulardır (Önkoşul: İŞLE 311).

Finansal Pazarlar
Fonların tasarruftan yatırıma doğru seyrinde rol oynayan çeşitli para ve sermaye piyasalarının ve kurumlarının yapıları ve işleyişleri ile işletmelerin bu kurum ve pazarlarla olan ilişkileri dersin ana konusunu oluşturur. Finansal kurum ve pazarların ekon omideki yeri, faiz oranının belirlenmesi, menkul değer fiyatlarının oluşumu, para piyasaları, tahvil piyasaları, ipotek piyasaları, hisse senedi piyasaları, futures ve options piyasaları, diğer türev piyasalar ve döviz piyasası temel konular içinde yer al ır 

Uluslararası Finans
Temelde, uluslararası alanda faaliyet gösteren firmaların finansal yönetimi ele alınır. Bu çerçevede, uluslararası çevrenin belirlediği finansal kısıtlar, döviz piyasalarının yapısı ve işleyişi, uluslararası para ve sermaye piyasalarının yapı ve işleyişle ri incelenir 

Finansal Tablolar Analizi
Muhasebe verilerinden hareketle oluşturulan finansal tabloların analizi ve bu analizden elde edilecek bilgilerin yönetsel kararlar alınırken nasıl kullanılabileceği yatırımcılar ve kredi verenler açısından incelenecektir. Finansal oran analizi ve karşılaş tırmalı tablo analizi gibi çeşitli analiz tekniklerinin kuramsal ve uygulamaya dönük özellikleri üzerinde durulacaktır 

Muhasebe Denetimi
Dersin amacı, muhasebe denetiminin temel kavramlarının aktarılması yoluyla, öğrencinin denetim ile muhasebe arasındaki farkları anlamasına yardımcı olmaktır. Denetim mesleği, denetim standartları ve denetçi türleri, mesleki ahlak ve moral değerler, finans al tablolara ilişkin denetim raporlarının hazırlanması dersin içeriğinde yer alır .

Maliyet Muhasebesi
Maliyet muhasebesine ilişkin genel bilgiler, maliyet ve gider kavramları, maliyet akışı, maliyetlerin sınıflandırılması, direkt hammadde ve malzeme ve direkt işçilik maliyetlerinin oluşumu, genel üretim maliyetlerinin maliyet yerlerine paylaştırılması, ya rdımcı üretim ve hizmet maliyet yerlerinde toplanan maliyetlerin paylaştırılmasında kullanılan yöntemler, sipariş, safha ve standart maliyet sistemlerinin analizi, Tek Düzen Hesap Planı'na göre, maliyet muhasebesine ilişkin muhasebe kayıtlarının düzenlenm esi dersin içeriğinde yer alır 

İleri Muhasebe Problemleri
Uluslararası standartlar ve finansal tabloların uyumlaştırılması, şirketlerin birleşmesi, finansal tabloların konsolidasyonu ve konsolide finansal tabloların düzenlenmesi, enflasyon muhasebesi, Türk Tek Düzen Hesap Sisteminin analizi, finansal tablolar ve Türk Muhasebe Standartları, ileri yönetim ve maliyet muhasebesi teknikleri üzerinde durulacak başlıca konulardır 

Şirketler Muhasebesi
Adi, şahıs ve sermaye şirketlerine ilişkin genel bilgiler ve şirketlerin farklılıkları, şirketlerin kuruluş ve tasfiye işlemleri, adi ve şahıs şirketlerinde yeni ortak alınması, eski ortağın ayrılması, kar dağıtımı; sermaye şirketlerinde kar dağıtımı, şir ketlerin kuruluşu, tasfiyesi, kar dağıtımı ve şirkete ortak alınması, ortağın çıkarılması işlemlerine ilişkin muhasebe kayıtlarının düzenlenmesi konuları yer almaktadır 

Tüketici Davranışları
Dersin içeriğini tüketici davranışlarının doğası ve bu davranışları belirleyen öğeler oluşturur. Bu kapsamda, tüketicilerin bilgi işleme ve karar alma süreçleri ve tüketicilerin satınalma tutum ve davranışlarını etkileyen çeşitli faktörler incelenir 

Satış Yönetimi
Bu dersin temel konusunu, işletmelerde kişisel satış eylemlerinin planlanması, örgütlenmesi, yöneltilmesi ve denetimi oluşturmaktadır. Ayrıca, yüz yüze satış gücünün oluşturulması, seçimi, eğitimi, donatımı, görevlendirilmesi, gözetilmesi, ödüllendirilmes i ve güdülenmesi de dersin içeriğinde yer alır. Örnek olaylardan yola çıkılarak çözümlemeler yapılır, kararlar tartışılır 

Pazarlama Planlaması
Firmanın stratejik planlamasından yola çıkılarak stratejik iş birimleri belirlenir. Yeni iş birimleri planlanır. Çevresel analizler yapıldıktan sonra, strateji oluşturma yöntemleri üzerinde durulur. Pazarlama süreçleri de göz önüne alınarak pazarlama stra tejilerinin geliştirilmesi, pazarlama programlarının planlaması, ürün planlaması ve benzeri konular tartışılır. Rakip ve müşteri analizlerinin nasıl yapılacağı, pazar olanaklarının kestirimi gibi konular ele alınarak, pazar analizleri ve stratejileri birl eştirilir 

Pazarlama Araştırması
Ders temel olarak pazarlama araştırmalarının amaçlarını ve süreçlerini inceler. Araştırma amaçlarının oluşturulması, yöntem, araştırma tasarımı, örneklem, uygulama, ölçme ve değerlendirme ile elde edilen sonuçların pazarlama kararlarında uygulanması konul arı üzerinde durulur (Önkoşul:İŞLE 332).

Uluslararası Pazarlama
Ders pazarlama kavram ve yöntemlerinin uluslararası piyasalarda uygulanmasını içerir. Uluslararası pazarlama yöntemleri, uluslararası pazarlama karması, ödeme şekilleri, teslim şekilleri, uluslararası pazarlamada sigorta gibi konular ele alınır 

Yönetim Bilgi Sistemleri
İşletmelerin bilgiye olan gereksinmeleri, yönetim bilgi sistemlerinin yönetsel amaçlar doğrultusunda tasarlanması, uygulamaya geçirilmesi ve denetlenmesi, bilgisayar teknolojisinin yönetsel karar ve süreçlerde kullanımı dersin içeriğini oluşturur.

Örgüt Geliştirme
Örgütlerin çevresel kotullara ayak uydurabilmeleri yapısal anlamda gelişebilmelerine bağlıdır. Çağın hızla değişen bilgi ve teknoloji ortamında örgütsel davranış ve tasarımların da planlı bir değişmeye/gelişmeye uğraması kaçınılmazdır. Derste, örgütsel de ğişme ve tasarımı stratejik bir biçimde ele alır (Önkoşul: İŞLE 362).

Yönetim Stratejisi ve Politikaları
Şirketi bir bütün olarak ele alan ders, strateji ve politika oluşturma/uygulama sürecini çözümlemeye yöneliktir. İşletmenin çeşitli işlevsel alanları bu çözümleme sürecinde analiz edilir. Şirket strateji ve politikalarını etkileyen tüm iç ve dış öğeler el e alınır. Şirketin toplum içindeki rolü irdelenir. Bu süreç içinde örnek olaylardan yola çıkılarak çözümlemeler yapılır ve kararlar tartışılır.

İnsan Kaynakları Yönetimi
İşletmelerde insan kaynaklarının işe alınması, değerlendirilmesi, geliştirilmesi, ödüllendirilmesi ve etkili kullanımı dersin kapsamı içinde yer alır. Bu işlemlerin yerine getirilmesi için, gerekli değerlendirme ve ödüllendirme yöntemlerinin nasıl tasarla nacağı, ne gibi özellikler taşımaları gerektiği ayrıntılı biçimde ele alınır

Konaklamamuhasebesi.com        |             Hasan Hakan Caglayan                   Sayfanin basina donus                 Ana sayfa